Onboard’s Ranking van Online Videobel Applicaties

Momenteel heeft het merendeel van Nederland contact – zowel privé als zakelijk – door middel van videobellen. Grote kans dat jouw organisatie al een keuze heeft gemaakt met welke applicatie te werken voor business videobellen. De verschillende applicaties die beschikbaar zijn hebben voor- en nadelen en verschillen op vlakken zoals kosten, kwaliteit, privacy en gebruiksvriendelijkheid. Onboard Recruiter Tjabine heeft zich verdiept in de verschillende videobel tools die het mogelijk maken recruitment processen zo efficiënt mogelijk door te laten lopen. Er is gekeken naar de applicaties waarmee het mogelijk is groepsgesprekken te voeren en hierbij een beeldscherm te kunnen delen. Op basis daarvan zijn enkele applicaties niet meegenomen in het overzicht. Dus, nog één keer de beste opties voor jou op een rijtje!

Jitsi

Onboard grade: 5
+ Kosteloos en makkelijk te gebruiken
– Verbindingskwaliteit

Jitsi is gratis, je hebt geen account nodig en je hoeft ook geen software op je computer of laptop te downloaden. Kosteloos en makkelijk te gebruiken dus! Je kunt eenvoudig videobellen met een groep tot ongeveer 35 mensen, waarbij bellen zonder beeld kan tot wel 75 mensen. Feit is wel, dat de kwaliteit van de verbinding soms wat minder is, dit kan natuurlijk vervelend zijn wanneer je middenin een online video sollicitatiegesprek zit. Verder verzamelt Jitsi, volgens de APG (autoriteit persoonsgegevens), geen informatie of data om geld mee te verdienen en daarnaast is de applicatie privacy-vriendelijk en is de communicatie goed beveiligd.

Skype

Onboard grade: 4
+ Alleen de organisator heeft een account nodig
– Software download nodig

Skype, wie kent het niet?! Het is één van de eerste videobel softwares. Onboard heeft al ruim 15 jaar ervaring met online video (sollicitatie)gesprekken voeren en heeft voorheen altijd succesvol met Skype gewerkt. Als je een early-adopter was, kun je nog altijd inloggen met je Skype-account, latere gebruikers moeten een Microsoft-account aanmaken om met deze applicatie te kunnen werken. Skype is gratis maar voor zakelijk gebruik is er een betaalde versie. Je hebt de software nodig om met deze tool te kunnen werken maar alleen de organisator heeft een account nodig. Skype is niet end-to-end versleuteld, behalve met 1-op-1 privé gesprekken. Dit houdt in dat zelfs de aanbieder van de app niet bij de inhoud van de communicatie kan. Daarnaast verzamelt Microsoft veel data over zijn gebruikers, deelt dit met derden voor commerciële doeleinden èn kan Microsoft meekijken met gesprekken, mits je een (één-op-één) privé gesprek voert.

Microsoft Teams

Onboard grade: 4
+ End-to-end versleuteld en geen software download nodig
– Betaalde versie nodig voor meer opties

Microsoft Teams is onderdeel van Microsoft 365 en wordt gratis aangeboden, echter biedt de betaalde versie meer opties en kun je met wel 250 personen tegelijk gesprekken voeren. Hopelijk hoef je nooit 250 sollicitanten tegelijk te spreken, maar wel fijn om te weten dat het kan;). Je hoeft niet per se de software op je laptop of computer te downloaden om met deze tool te werken. Microsoft Teams is end-to-end versleuteld en de privacyvoorwaarden van Microsoft 365 gelden voor Teams. APG geeft aan dat Microsoft Teams informatie van jou deelt, maar dan alleen binnen Microsoft. Wel belangrijk om te weten is dat deze informatie geen gespreks-inhoud bevat, maar alleen wordt gebruikt ter verbetering van de kwaliteit van de applicatie d.m.v. gebruikersfeedback.

Google Hangouts

Onboard grade: 3
+ Kosteloos en geen software download nodig
– Google account is nodig

Google Hangouts is gratis en het is daarom ook onnodig hier software voor te downloaden. Wel moeten alle gebruikers een Google-account hebben, om deel te nemen aan de Hangout tool. Je kunt met maximaal 10 mensen tegelijk videobellen – bij een betaalde versie is dit tot wel 150 mensen tegelijk. Google Hangouts is niet end-to-end versleuteld en er wordt informatie verstrekt aan derde partijen. APG geeft aan dat via de accounts veel informatie over de gebruikers wordt verzamelt, voor onder andere adverteerders van of in samenwerking met Google.

Zoom

Onboard grade: 1
+ Alleen organisator heeft een (betaald) account nodig
– Gratis maar 40 minuten gesprek kunnen voeren, software nodig en privacy issues

De videobel tool die erg populair geworden is dezer dagen, is Zoom. De applicatie is gratis en je kunt met tot wel 100 mensen gesprekken voeren, wèl voor maar maximaal 40 minuten. Met een betaald account kun je wel langer gesprekken voeren en in principe heeft alleen de host van het gesprek een (betaald) account nodig. Om met deze applicatie te werken moet je de software downloaden. Wat betreft de privacy en veiligheid van deze applicatie valt te twisten en zijn er meerdere beveiligingsissues aan het licht gekomen de afgelopen weken. Zoom zou gegevens delen met derde partijen, maar welke partijen en welke gegevens dit zijn, is niet duidelijk. Daarnaast is het voorgekomen dat de webcam van een deelnemer werd aangezet van een afstand, niet helemaal GDPR-proof. APG wijst men erop voorzichtig te zijn met Zoom, omdat de applicatie nog volop in ontwikkeling is.

Dat er veel voordelen aan videobellen zijn, is door de afgelopen periode wel aan het licht gekomen. Dat er een ruime hoeveelheid applicaties en tools beschikbaar zijn, is algemeen bekend. Toch is gebleken dat er wel degelijk verschillen zijn met voor- en nadelen, waar je als organisatie rekening mee houdt. Zeker voor ons als Onboard is dit belangrijk, wanneer wij online video (sollicitatie) gesprekken voeren met kandidaten en/of klanten.
Als we naar de vijf verschillende applicaties kijken, zou je kunnen stellen dat Jitsi het beste naar voren komt, afgezien van de verbindingskwaliteit. Het is gratis, biedt de mogelijkheden die de andere apps ook bieden zoals met ruime hoeveelheid mensen bellen en scherm delen, maar komt vooral als veiligste tool uit de verf. Zoom is de tool die wij als Onboard het minst zouden gebruiken en aanraden in verband met veiligheid en privacy van onze kandidaten. Ook NCSC geeft aan dat het belangrijk is alert te zijn op de risico’s met betrekking tot privacy en veiligheid bij het gebruik van de applicaties.

Verdere tips, tricks en informatie over zakelijk online werken en solliciteren? Bekijk onze 100% contactloos recruitment en 10 tips over online video solliciteren!

Delen:
Bel Onboard Bel mij terug Chat met Onboard

Bel mij terug