Onboarding Tips: van het eerste contact tot na de proeftijd

Isis Korver
14
-
12
-
2023

Bij een goede onboarding is het essentieel om transparant, efficiënt en secuur te werk te gaan zodat je de kandidaat of nieuwe collega niet verliest. Ontdek in deze blog de redenen voor het vroegtijdige vertrek van een (potentiële) werknemer én tips om dit te voorkomen.

Onboarding omvat de periode vanaf het eerste contact tussen bedrijf en kandidaat tot en met de proeftijd van een nieuwe werknemer. Denk hierbij aan het gehele traject, waaronder het wervingsproces, de sollicitatieprocedure, de periode tussen het akkoord op de arbeidsvoorwaarden en de eerste werkdag, de spannende eerste week en de evaluatie tijdens de proeftijd.

4 redenen voor kandidaten om af te haken en hoe je dit voorkomt

Een ongestructureerde onboarding kan binnen een bedrijf leiden tot verminderde productiviteit, verwarring over de bedrijfscultuur, gemiste leermogelijkheden, slechtere klantrelaties, juridische risico's en een verhoogd personeelsverloop. Investeren in een goed onboardingsproces is daarom erg belangrijk!

Er zijn verschillende factoren die leiden tot het voortijdig intrekken of verlaten van een sollicitatie door potentiële kandidaten. Uit het onderzoek van Starred (2021) zijn de vier meest voorkomende redenen voor dit fenomeen geïdentificeerd, met daarbij enkele vaak over het hoofd geziene tips om de onboarding soepel te laten verlopen.

Diversiteit en inclusie

Aankomende medewerkers dienen zich welkom te voelen binnen de organisatie. Het is belangrijk dat ze ervaren dat ze gewaardeerd en geaccepteerd worden voor wie ze zijn.

 • Voorkom een (onbewuste) bias in je vacaturetekst. Laat op de website of social media kanalen zien hoe teams divers zijn samengesteld;
 • Nodig  nieuwe collega’s al uit voor bedrijfsevenementen vóór hun eerste werkdag;
 • Heeft deze persoon dieetvoorkeuren die aan de kantine doorgegeven moeten worden? Welke koffie drinkt hij/zij graag? Informeer naar de persoonlijke voorkeuren op het werk;
 • Geef een bosje bloemen en schrijf een kaartje en zorg dat zaken als een laptop, telefoon enz. klaar ligt op de eerste werkdag. Bedenk wat je zelf fijn zou vinden! 

Employer Value Proposition (EVP) 

De EVP is 'de belofte' aan zowel huidige als toekomstige medewerkers en het beantwoordt de vraag: 'Wat kan ik verwachten?' Dit omvat arbeidsvoorwaarden, cultuur, groeikansen, loopbaanperspectief en de werkomgeving. Komt een bedrijf deze belofte ook na of wordt dit alleen gebruikt als 'lokkertje'? 

 • Beloof niet onterecht een royaal pensioen, een hecht team of legendarische vrijdagmiddagborrels terwijl in realiteit iedereen zo snel mogelijk naar huis wil;
 • Jonge professionals verlangen eerlijke informatie over werkcultuur, duurzaamheid en managementverwachtingen. Ze laten zich niet misleiden door vlotte praatjes.

Begrip van de functie- inhoud

In de vacaturetekst staat meestal een beschrijving van de functie, waaronder taken en verantwoordelijkheden. Als tijdens het sollicitatieproces blijkt dat de feitelijke functie anders is dan in de vacaturetekst staat, kan dit leiden tot afhaken van potentiële kandidaten. Hoe? 

 • Maak vacatureteksten authentiek en openhartig, zodat de bedrijfssfeer, waarden en verwachtingen helder overkomen;
 • Laat de kandidaat een dagdeel meedraaien op kantoor als onderdeel van de sollicitatieprocedure zodat het beeld van het bedrijf en de functie helder is;
 • Gun iemand de tijd om het bedrijf te leren kennen en verwacht niet de wereld in de eerste week. 

Snelheid of slechte communicatie

Als het proces onnodig traag verloopt, afspraken niet worden nagekomen of als er sprake is van gebrekkige communicatie, kan dit kandidaten ontmoedigen en zelfs doen besluiten om de sollicitatieprocedure te verlaten.

 • Zorg dat de recruiter gericht is op hospitality. Het is belangrijk dat een kandidaat een warm contact ervaart; 
 • Doorloop zelf eens de sollicitatieprocedure om verbeterpunten in het proces te ontdekken;
 • Behoud contact tot de eerste werkdag. Stuur een kaart en bel spontaan om je enthousiasme kenbaar te maken en nodig hem/ haar vast uit voor de borrel aankomende vrijdag.   

Behoefte aan een goede onboarding? Neem dan contact op met …

Zoek je hulp van onze interim recruiters om je wervingsproces te versnellen en te verbeteren? Neem contact met ons op via deze link

Ontdek de mogelijkheden van Onboard hier!

Wij vinden, interesseren en binden de juiste mensen voor jouw organisatie